KINDERMISBRUIK

KINDERMISBRUIK

STOP KINDERMISBRUIK

Een kind hoort gelukkig, blij en zorgeloos door het leven te gaan. De meeste ouders en verzorgers doen keihard hun best om dit te verwezenlijken, maar toch kunnen er genoeg interne en externe factoren zijn die dit verpesten. Steeds vaker komen er meldingen en verhalen van kindermishandeling naar boven. Kindermisbruik betreft hier helaas een aanzienlijk deel van.

KindermisbruikHet klassieke beeld van een kinderlokker is alom bekend: een man die rondhangt bij scholen, sportclubs en speeltuinen, op kinderen afstapt en geld of snoep aanbiedt als ze met hem mee gaan. De meeste kinderen worden hier goed voor gewaarschuwd en weten dat ze niets van vreemden moeten aannemen en niet met vreemden moeten meegaan. Toch blijkt een groot deel van het kindermisbruik niet alleen op deze wijze te gaan. De misbruiker hoeft bijvoorbeeld geen onbekende te zijn; het kan ook een kennis, vriend of familielid zijn. Het kan iemand zijn waarvan u het aan de hand van het gedrag of uiterlijk niet zal verwachten.

Internet

Daarbij komen er steeds meer meldingen van minderjarigen die via internet in contact zijn gekomen met pedofielen en hiermee foto’s, videos en informatie van seksuele aard delen. Naast online contact, vindt er soms ook ontmoeting plaats met schokkende gevolgen. Na afloop van het misbruik eindigen kinderen beschaamd, bedreigd en gebroken. De misbruikers eindigen met materiaal om de minderjarigen mee te chanteren, bedreigen en te vernederen. Het kind durft uit schaamte of angst met niemand erover te praten en geen melding te maken.

Op welke signalen kan u letten?

Door deze angst, schaamte en/of schuldgevoel is misbruik moeilijk te herkennen. Gelukkig zijn er 9 signalen waarop u als ouder of verzorger kunt letten:

  • Slaapproblemen, angsten, nachtmerries en extreme vrees voor bijvoorbeeld monsters.
  • Verlies van eetlust, eetproblemen en voortdurend buikpijn zonder aanwijsbare oorzaak.
  • Plotselinge stemmingswisselingen: ongelukkig, boos en teruggetrokken gedrag bij een voorheen vrolijk kind.
  • Angst voor bepaalde mensen of plekken, bijvoorbeeld: het kind wil niet alleen gelaten worden met een oppas, kennis of familielid.
  • Een ouder kind dat een terugval in gedrag vertoont. Bijvoorbeeld: het kind gaat weer bedplassen, duimzuigen of heel eenkennig en aanhankelijk worden.
  • Weigeren over een ‘geheimpje’ dat een kind met een andere volwassene heeft te praten.
  • Praten over een nieuwe, oudere vriend en daar vaak over de vloer komen.
  • Plotseling over veel zakgeld beschikken.
  • Als het kind niet bij de leeftijd passend seksueel gedrag vertoont.

Let wel op: deze signalen geven niet direct aan dat het kind daadwerkelijk slachtoffer is van misbruik. 

Bespreek de signalen eerst met een hulpverlener bij twijfel.

Indien u vermoedt dat uw kind of een kind in uw omgeving slachtoffer is van misbruik, meldt dit dan. Wij zullen u verder helpen, u bijstaan in het onderzoek en helpen de dader te vinden. Daarnaast bieden wij ook psychologische hulp en ondersteuning aan kind en ouders/verzorgers.    

contact

ONDERWERPEN

Hieronder staan een aantal onderwerpen waar we specialistische informatie over kunnen geven.

NIEUWSBRIEF SIGN-UP

Blijf op de hoogte, wordt lid van onze nieuwsbrief